Een ding moet ik ZZP'ers nageven: ze stemmen slim.

Door Robert Mekking

De vaste lezers van mijn blog weten het: ik heb regelmatig een mening over ZZP'ers. Zo vind ik het geen echte ondernemers, en ik beschouw ZZP'ers als opportunisten. Om maar wat te noemen.

Ondanks het feit dat ik geen van deze meningen echt onaardig bedoel, is een storm van protest vaak het gevolg. ZZP'ers zijn namelijk de zeehonden van werkend Nederland: alle negatieve meningen worden vanwege de ingebakken schattigheid stelselmatig genegeerd. En ik moet bekennen, ook ik ben niet ongevoelig voor die grote vochtige ogen.

Slim

Voor deze ene keer ga ik daarom wat aardigs zeggen. En ik meen het nog ook: ZZP'ers zijn namelijk heel erg slim. Niet zomaar LOI slim, maar gewoon keihard streetwise slim.

ZZP'ers willen namelijk een liberaal kabinet. VVD en D66 krijgen in een peiling van de ZZP Barometer namelijk samen 85 zetels en dat is aanzienlijk meer dan de rest van Nederland de beide partijen gunt.

Laat ze met rust

Waarom dat slim is? Liberalen zijn van mening dat je ZZP'ers vooral met rust moet laten. ZZP'ers willen ondernemen en regels en betutteling staan dat in de weg. In die zin hebben D66 en de VVD het helemaal door: door ze met rust te laten bind je ZZP'ers aan je…

Wat wel weer ironisch is, want als je door niets te doen een grote groep stemmers aan je bindt, is het misschien maar verstandig om helemaal geen beleid meer te maken. Wellicht is dan iedereen tevree… Maar ik dwaal af.

Dan snap je het niet

Zo goed als de liberalen het door hebben, zo raar gaan de socialisten om met deze groep van 800.000 stemmers. Deze proberen juist steeds meer grip te krijgen op dat vrije volkje en trekken alle bekende instrumenten weer uit de kast: verplicht pensioen, minimum tarieven, verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, etc.

Met @MeiLiVos, de zelfbenoemde Lenie ’t Hart van de zelfstandigen, voorop wordt gepoogd om al dat akelige ondernemersrisico uit te bannen en ook van ZZP'ers keurige werknemertjes te maken. En dan snap je het dus niet…

Ga stemmen!

Wat de verkiezingen ook brengen, het lijkt een coalitie te gaan worden met daarin minstens één liberale partij en wellicht zelfs twee. Dat is dus goed nieuws voor alle ZZP'ers in Nederland. In ieder geval voor wat betreft het regelvrij kunnen ondernemen.

Toch is de race nog niet gelopen en daarom is het belangrijk dat ook alle ZZP'ers een half uurtje vrij nemen om hun stem te laten gelden.

Robert Mekking <3 partijen die hem met rust laten. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? Twitter.com/robertmekking