PEKING - De Chinese industrie heeft in augustus de traagste productiegroei laten zien in 39 maanden, onder druk van een krimpende orderontvangst en een zwakkere export naar Europa en de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek die zondag uitkwamen.

De productie in de omvangrijke Chinese industrie groeide met 8,9 procent op jaarbasis, de traagste groei sinds mei 2009. Economen rekenden gemiddeld op een toename van 9,1 procent. De Chinese economie is al enige tijd duidelijk aan het afkoelen.

In het tweede kwartaal groeide de op een na grootste economie ter wereld met 7,6 procent, het traagste tempo in 3 jaar. Dat was het zesde kwartaal op rij met een afnemende groei.

Verder werd zondag bekend dat de inflatie in China in augustus is gestegen tot 2 procent op jaarbasis, vooral door hogere voedselprijzen. In juli kwam de inflatie uit op 1,8 procent. De hogere inflatie maakt het voor de overheid moeilijker om nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen.

Detailhandel

De producentenprijzen in China daalden vorige maand met 3,5 procent op jaarbasis. De detailhandelsverkopen lagen 13,2 procent hoger dan een jaar eerder.

De Chinese overheid heeft de afgelopen tijd verschillende maatregelen genomen om de afzwakkende economie te stimuleren zoals renteverlagingen en soepelere eisen voor de kredietverlening door banken.

Vrijdag meldden Chinese staatsmedia nog dat de overheid tientallen infrastructurele projecten heeft goedgekeurd waarvan de totale waarde omgerekend bijna 125 miljard euro bedraagt. Het gaat onder meer om snelwegen, metrolijnen en vliegvelden. Deze projecten moeten de Chinese economie een duwtje in de rug geven.