DEN HAAG - Bedrijven, overheden en de samenleving moeten meer gaan samenwerken als het gaat om energie, water en voedsel. Alleen dan zijn problemen op lange termijn te vermijden.

Dat zegt Shell-topman Peter Voser zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

''Wat we nodig hebben is strategisch denken, voor de lange termijn. Er moet meer sturing komen voor de drie gebieden samen: energie, voedsel en water. Omdat ze zo met elkaar vervlochten zijn."

Volgens Voser ontbreekt die sturing op dit moment omdat bedrijven, overheden en samenleving nog te veel worden gedreven door opportunisme.

Shell probeert op alle vlakken zijn steentje bij te dragen, zegt Voser. Op Vosers initiatief zijn tien multinationals, waaronder een groot voedingsbedrijf en een grote verzekeraar, bezig met duurzaamheidsprojecten op het snijvlak van de drie aandachtsgebieden.

Hoe die projecten eruit zien, kan Voser nog niet zeggen. Hij wil er pas meer over kwijt als de eerste resultaten van de samenwerking bekend worden, in de loop van volgend jaar.

Voser, een Zwitser van geboorte, staat sinds juli 2009 aan het hoofd van Shell. Sinds zijn aantreden schrapte hij wereldwijd 7000 banen, 7 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen bij het olieconcern.