De Europese Centrale Bank (ECB) zal vanaf 2014 formeel toezicht houden op alle banken in de eurozone.

Het toezicht zal in de loop van het komende jaar worden ingevoerd en steeds uitgebreid worden totdat alle banken onder de supervisie van de ECB vallen. Dat staat volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore in een conceptversie van de voorstellen die de Europese Commissie gaat doen over het bankentoezicht.

"De gezondheid van de grote banken is essentieel voor de stabiliteit van het financiële systeem. Maar ervaring wijst uit dat ook de kleinere banken een bedreiging voor de stabiliteit kunnen vormen", aldus de versie.

Het was al eerder duidelijk dat de commissie er op aanstuurde dat de ECB alle banken van de eurozone onder zijn hoede neemt. Duitse bankiers en politici hadden daar echter bezwaar tegen omdat dit een te zware taak voor de ECB zou worden. Het uiteindelijke voorstel van de commissie zal komende week worden gepubliceerd.

Een hoge bestuurder bij de ECB, Vitor Constancio, zei vrijdag dat het mogelijk is dat de ECB weliswaar verantwoordelijk zal zijn voor alle banken in de eurozone, maar dat de supervisie over de kleinere instellingen in handen van nationale toezichthouders zal worden gelegd. De ECB houdt dan direct toezicht op de grote banken en krijgt dan ook de mogelijkheid om in te grijpen bij alle instellingen.