DOETINCHEM - Ruim een kwart van de supermarkten is op zondag open. Het gaat om minimaal 1066 supers. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van begin 2009.

Dat meldt Distrifood op basis van eigen tellingen in de uitgave van het vakblad van begin deze maand.

Marktleider Albert Heijn is volgens Distrifood koploper en heeft op zondag ten minste 400 van de 850 winkels geopend. C1000 en Jumbo staan op de tweede en derde plaats met beide meer dan 100 geopende vestigingen op zondag.

Plus en de Detailresult Groep (Dirk van den Broek, Digros, Bas van der Heijden en Deka) volgen op de voet met rond de 90 geopende winkels op zondag. Alleen Boni Supermarkten zouden uit religieuze overwegingen nog de wekelijkse rustdag respecteren.

Populair

Zondag winkelen in de supermarkt wordt ook steeds populairder, bleek twee maanden geleden uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk. Dit jaar deed 42,9 procent van de Nederlandse consumenten op de rustdag boodschappen, tegen 36,3 procent twee jaar eerder. 

De zondag is vooral populair bij jonge alleenstaanden (tot 40 jaar) en tweeverdieners. Deze dag worden ook relatief veel kant-en-klaarmaaltijden, zoals pizza's, bewerkte groente- en rijstproducten verkocht.