WASHINGTON - De werkloosheid in de Verenigde Staten is in augustus licht gedaald tot 8,1 procent van de beroepsbevolking.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendgemaakt.

Een maand eerder was de werkloosheid nog 8,3 procent. Economen rekenden er in doorsnee op dat het cijfer niet zou veranderen ten opzichte van juli.

De groei van de werkgelegenheid haalde het niet bij de gemiddelde verwachting. Er kwamen per saldo 96.000 banen bij, terwijl gemiddeld op een groei van 125.000 banen werd gerekend. De banengroei in juli is bijgesteld tot 141.000, tegen een eerder gemelde 163.000 arbeidsplaatsen.

Ook dalingen

In de industrie was er in augustus zelfs sprake van een daling van het aantal banen met 15.000. Dat is de eerste daling sinds september vorig jaar. Ook het aantal banen in de publieke sector ging achteruit.

Deskundigen wijzen er op dat de daling van het werkloosheidspercentage vooral is veroorzaakt doordat veel Amerikanen de zoektocht naar een baan hebben opgegeven en zich niet meer laten registreren. Onderzoeken lijken dit ook uit te wijzen.

Obama

De zwakke banengroei is een tegenslag voor president Barack Obama in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Er is een lange reis te gaan voor het land uit de recessie is, aldus de president.

Economen verwachten nu wel dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, binnenkort een nieuw stimuleringspakket voor de economie zal aankondigen. Fed-voorzitter Ben Bernanke zei afgelopen week nog dat de stagnatie op de arbeidsmarkt een ''grote zorg'' was voor de Federal Reserve.