BRUSSEL - De komst van één systeem voor tolheffing in de Europese Unie is vertraagd.

Veel EU-lidstaten hebben nog niet de nationale wetgeving daarvoor aangepast. Ook is er onvoldoende samenwerking tussen verschillende partijen om de zogeheten Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS) te realiseren.

Dat concludeert de Europese Commissie op basis van een vrijdag gepubliceerd rapport hierover. Het was de bedoeling dat het systeem 8 oktober operationeel zou zijn voor zware vrachtwagens. Die deadline wordt niet gehaald, zo concludeert het dagelijks bestuur van de EU.

Rompslomp

Sinds 1990 hebben verscheidene Europese landen elektronische tolheffingssystemen ingevoerd, maar die sluiten niet op elkaar aan. Zo moeten voor een rit van Portugal naar Denemarken meer dan vijf apparaten op het dashboard worden gemonteerd. Dat leidt tot kosten, rompslomp en tijdverlies. EETS moet alle systemen vervangen.

De Europese Commissie waarschuwde vrijdag ook. Het zal niet schromen een zogeheten inbreukprocedure te beginnen tegen lidstaten als zij het wettelijk raamwerk voor EETS niet in orde hebben.