AMSTERDAM – De loonstijging komt in 2013 lager uit dan de raming waar het Centraal Planbureau zich op baseert.

Dat stelt werkgeversvereniging AWVN vrijdag op basis van cao’s voor komend jaar. Tot nu toe zijn er 82 cao’s bekend voor zo’n 1,1 miljoen werknemers.

AWVN gaat uit van een gemiddelde loonstijging van 1,75 procent terwijl het CPB een stijging van 2,25 procent voorspelt. "Dit betekent een mogelijke tegenvaller voor de schatkist in 2013 vanwege lagere belastingbetalingen", aldus de werkgeversvereniging.

Augustus

Verder blijkt uit de maandelijkse cao-rapportage van AWVN dat er in augustus een loonstijging van 1,9 procent voor 2012 is afgesproken. Dat is hoger dan de gemiddelde loonstijging van 1,7 procent over dit jaar.

Wel is het aantal afgesloten cao’s in augustus met zes stuks te klein om nu al van een trendbreuk te spreken, aldus de werkgeversvereniging. "Het betekent dat het inlopen van de achterstand bij het sluiten van cao’s nog steeds nauwelijks op gang komt."

Duurzame inzetbaarheid

Een lichtpunt in het lopende cao-seizoen is volgens AWVN dat duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol blijft spelen. Het gaat bijvoorbeeld over scholing, diversiteit en oudere werknemers.

"Dergelijke afspraken komen ondanks de verslechterde economie evenveel voor als in 2011."