AMSTERDAM - De Duitse export is in juli in vergelijking met de voorgaande maand, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met een half procent gestegen

Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau vrijdag bekend. In juni was de uitvoer op maandbasis nog met anderhalf procent gekrompen.

Op jaarbasis steeg de export met 9,2 procent naar 93,6 miljard euro. De invoer nam in diezelfde periode met maar 1,9 procent toe naar 76,7 miljard euro. Het Duitse handelsoverschot nam daardoor met 6,5 miljard euro toe naar 16,9 miljard euro.

Azië

De Duitse exportgroei komt vooral uit Azië, maar ook naar landen binnen de Europese Unie nam de uitvoer op jaarbasis nog met ruim vier procent toe. De Duitse invoer uit andere EU-landen stijgt overigens al een tijdje harder dan de export.

Met de andere landen in de eurozone bestond in juli zelfs een handelstekort, van zeshonderd miljoen euro. Dat kwam in december vorig jaar voor het laatst voor. Volgens een woordvoerder kan dat tekort overigens vooral worden verklaard door de toegenomen importen uit Nederland en Frankrijk. Met de Zuid-Europese schuldenlanden bestaat nog steeds een ruim handelsoverschot.