AMSTERDAM - ECB-president Mario Draghi stond onder grote druk om met een plan te komen om de obligatiemarkten te kalmeren, zeker omdat besloten is de rente niet te verlagen.

Hij heeft de markten in ieder geval niet teleurgesteld. Dat stelde econoom Carsten Brzeski van ING donderdag in een reactie.

Brzeski denkt wel dat de centrale bank met het nieuwe opkoopprogramma de grenzen van zijn mandaat zo'n beetje heeft bereikt. ''Al met al heeft de ECB een nieuwe, grote bazooka gepresenteerd die moet helpen tijd te winnen. Verder kan de ECB vermoedelijk niet gaan om regeringen te helpen'', aldus de econoom.

Zijn collega Nick Kounis van ABN Amro stelde in een reactie dat de ECB geleverd heeft wat was beloofd. ''De aandacht richt zich nu op de Spaanse regering'', zei hij. Die zal vroeg of laat bij de noodfondsen moeten aankloppen voor hulp. De kans is groot dat Italië zal volgen, denkt Kounis.

Volgens Kounis leiden de ingrepen tot lagere leenkosten voor beide landen. ''Dat zal hen uiteindelijk helpen om hun schuld te laten dalen. De moeilijke tijden zijn niet voorbij en de eurocrisis gaat waarschijnlijk door, maar de acties van de ECB hebben de systeemrisico's voor de euro, die voortkomen uit de financieringsproblemen in deze grote landen, verkleind.''