AMSTERDAM - Een projectontwikkelaar uit Almere krijgt door een efficiënt bouwproces de kosten van een nieuwbouwhuis met gemiddeld 30.000 euro omlaag en groeit dankzij die aanpak in een al tijden krimpende markt.

Terwijl de woningmarkt op zijn spreekwoordelijke gat ligt breidt Meacasa zijn activiteiten uit naar de Randstad. Het recept? Het schrappen van tussenlagen en een extreem korte bouwtijd. Met als gevolg een nieuwbouwhuis dat 30.000 euro onder de gemiddelde prijs ligt.

De drie oprichters Harold Pieters, Mark Mangelmans en Bas Groothelm hingen hun carrière bij bouwreus Heijmans vorig jaar met een duidelijke visie aan de wilgen; een starter (single of eenoudergezin) moet wat hun betreft weer in staat zijn om binnen hun budget een huis met tuin te kunnen kopen.

“De kop is eraf, ons eerste project is inmiddels opgeleverd”, vertelt mede-oprichter Bas Groothelm. De oplevering van een eerste 8-tal woningen (119.000 euro per stuk) in Leeuwarden maakt het opschudden van de gevestigde bouwwereld een stuk eenvoudiger, zegt hij.

“In de bouwwereld zijn referenties en vertrouwen enorm belangrijk om projecten van de grond te krijgen”, licht Groothelm toe. “Nu mensen de eerste resultaten kunnen zien, komt ons bedrijf in een stroomversnelling.”

Vernieuwing

Meacasa brengt met zijn aanpak vernieuwing in een verder conservatieve bouwwereld, “waar al jaar en dag op dezelfde manier wordt gebouwd en ontwikkeld”, vertelt Groothelm. Zo liggen de zogeheten ‘faalkosten’ voor een nieuwbouwwoning al tijden gemiddeld op 10 tot 20 procent van de kosten van bouwkosten.

Dat komt volgens Groothelm mede doordat ontwikkelaars en bouwers, op zoek naar laagste prijs, voor elk project in zee gaan met nieuwe onderaannemers.

“Wij werken altijd met dezelfde partijen”, zegt Groothelm. “Dit zorgt voor betere coördinatie. In een voetbalteam ren je ook niet elke keer met een ander team de wei in, in de bouwwereld gebeurt dat wel elke keer waardoor er veel misgaat.”

Meacasa werkt daarnaast met een kleine organisatie van drie man, vergeleken met een groep van 15 mensen die in de traditionele bouwwereld nodig zijn voor een bouwproject.

Bouwtijd

Door daarbij met veel geprefabriceerd materiaal te werken is Meacasa erin geslaagd om de bouwtijd in te korten tot 3 maanden. Een termijn van 9 tot 12 maanden was tot op heden gebruikelijk. Ook kunnen kopers zelf bebalen hoe hun toekomstige woning met tuin er van binnen en buiten uit komt te zien. “Dit noemen wij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) nieuwe stijl”, vertelt Groothelm.

Een ander vernieuwend aspect bij Meacasa ligt aan de vraagkant: waar reguliere bouwbedrijven eerst projecten ontwikkelen, en daarna pas kijken of er vraag is, peilt Meacasa op voorhand via zijn website hoe groot de interesse is in een bepaalde gemeente.

Zijn er 30 tot 50 potentiële kopers, dan stappen Groothelm en zijn compagnons naar de gemeente om hen te overtuigen van de slagingskansen van het project. “Op deze wijze ‘maken’ wij de markt”, stelt Groothelm.

Randstad

Na een handvol projecten in het noorden en oosten van het land wordt nu geprobeerd om de Randstad binnen te dringen, al duurt dat door de flinke lagen met ambtenaren langer dan Groothelm zou willen.

“In gemeenten buiten de Randstad heb je misschien maar een drietal functionarissen om te overtuigen. In Amsterdam of Utrecht zie je zoveel schijven die je voor je moet zien te winnen, dat het een stuk lastiger is om te kunnen starten.”

Ondanks de bureaucratie verdubbelt Meacasa zijn woningproductie volgend jaar, als alles volgens plan loopt, naar 60 woningen. Vorige week werden contracten getekend voor nieuwe huizen in Lelystad en Almere. En er liggen plannen in Blaricum, Zaanstad en Utrecht. “Zo trekken we langzaam maar zeker de Randstad in.”

“Mensen verklaarden ons voor gek”, blikt Groothelm terug op de start van het bedrijf. “Ze vroegen zich af hoe je in 2011, op een dieptepunt in de woningmarkt, voor jezelf beginnen kunt in deze sector. Maar als we zelfs deze periode weten te doorstaan dan ziet de toekomst er zonnig uit.”