AMSTERDAM - Nokia gaat het voor de kopers van zijn nieuwste telefoon Lumia 920 mogelijk maken om hun telefoon ook in openbare gelegenheden draadloos op te laden

Het bedrijf heeft daartoe samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met een Amerikaanse koffieketen en met Virgin Atlantic, de vliegmaatschappij van Richard Branson.

Nokia introduceerde zijn nieuwste smartphone woensdag. De Lumia 920 is de eerste telefoon die draadloos kan worden opgeladen.

Door overeenkomsten te sluiten met de Amerikaanse koffieketen The Coffee Bean & Tea Leaf en Virgin Atlantic hoopt Nokia de voordelen van het draadloos opladen aan het grotere publiek te demonstreren. Beide bedrijven plaatsen opladers waarop mensen hun telefoon kunnen aansluiten.

Klanten kunnen binnenkort hun telefoon opladen tijdens het drinken van hun koffie of terwijl ze op een vlucht wachten, zonder hun oplader te hoeven meenemen. "We willen draadloos opladen net zo alomtegenwoordig maken als wifi", liet Nokia-bestuurder Jo Harlow ambitieus weten.