LONDEN - De Bank of England (BoE) ziet nog geen aanleiding zijn monetaire beleid aan te passen.

De Britse centrale bank handhaaft de herfinancieringsrente op 0,5 procent en laat het bedrag waarvoor staatspapier wordt opgekocht ter stimulering van de economie in september ongewijzigd.

Dat maakte de BoE donderdag bekend. Economen hadden al verwacht dat de centrale bank deze maand geen beleidswijzigingen zou aankondigen. Later op de dag komt de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn rentebesluit. Verwacht wordt dat de ECB wel extra maatregelen aankondigt om de eurocrisis te bezweren.

Opkopen staatspapier

De BoE heeft zich voorgenomen tot november voor een bedrag van 375 miljard pond aan staatspapier op te kopen. Zo zorgt de centrale bank ervoor dat de banken meer in kas hebben om uit te lenen.

Deze verruiming van de kredietmogelijkheden voor bedrijven moet Groot-Brittannië helpen uit de recessie te komen waar het land sinds eind 2011 in verkeert.

De algemene verwachting is dat de BoE in november een nieuwe ronde steunaankopen, ook wel monetaire verruiming genoemd, zal aankondigen. Hoewel de economische statistieken de laatste tijd wat lichtpuntjes lieten zien, is de Britse economie nog lang niet terug op het niveau van voor de kredietcrisis in 2008.