AMSTERDAM – Het Polenmeldpunt van de PVV en uitzendbureaus die Oost-Europeanen voor een schijntje te werk stellen. OTTO Work Force heeft er last van, maar toch boert het uitzendbureau goed. Woensdag opent het nieuwe hoofdkantoor in Utrecht zijn deuren.

“We groeien op het hoofdkantoor in Venray zo langzamerhand uit ons jasje”, zegt OTTO-directeur Frank van Gool. “Daarbij, 60 procent van onze omzet komt inmiddels van boven de rivieren. Medewerkers en klanten vinden het makkelijker om een kantoor te hebben met minder lange reistijden.”

Het nieuwe kantoor van OTTO ligt pal naast de A2 en was tot voor kort het onderkomen van een ander uitzendbureau, Adecco. OTTO is gespecialiseerd in werk voor Oost-Europeanen in distributiecentra en assemblagebedrijven.

“De Adidas-schoen die je online bestelt gaat door handen van onze mensen. En OTTO-uitzendkrachten zetten Gazellefietsen en schuifdaken van Audi en BMW in elkaar”, aldus Van Gool. De cliché-Oost-Europese werknemer in de bouw of op de aspergevelden komt dus niet bij OTTO vandaan.

Van Gool merkt dat Oost-Europeanen zich steeds minder welkom voelen in Nederland. Uit recent onderzoek van OTTO onder 8000 mensen uit Oost-Europa blijkt dat 47 procent van de ondervraagden een negatiever beeld van Nederland heeft door het Polenmeldpunt dat de PVV een half jaar geleden opende.

Bijna de helft van de ondervraagden wil graag werken in het buitenland. Slechts één procent heeft hierbij een voorkeur voor Nederland. “Nederland staat op een slechte elfde plaats”, aldus Van Gool.

Schaarste

Een andere tendens is dat mensen uit landen als Polen steeds vaker in eigen land willen blijven, omdat de economie ook daar aantrekt en er dus meer werk te vinden is. Toch verwacht Van Gool niet dat zijn bedrijf de eerste is die onder het schaarser worden van de werknemers lijdt.

“Ik verwacht op korte termijn sowieso geen schaarste. Het loon in Oost-Europa is nog altijd maar een kwart van het loon in Nederland. Maar als die schaarste er komt, zullen de bedrijven met slechte arbeidsvoorwaarden daar het eerste last van hebben.”

Maar heeft OTTO zelf geen last van uitzendbureaus die stunten met spotgoedkope werknemers? “Ja, daar hebben wij zeker wel last van. Maar wij zullen niet gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden. Wij bieden niet de goedkoopste Oost-Europese werknemer, wel de beste.”

Leers

OTTO heeft minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel, weten te strikken om het lintje voor het nieuwe kantoor door te knippen. Is hier sprake van 'de Limburgse connectie'? “Nee, wij hebben heel vaak contact met de minister over arbeidsmigratie en hoe we het imago van Nederland in Oost-Europa kunnen verbeteren.”