UTRECHT - De Nederlandse economie blijft voorlopig kwakkelen. Niet alleen de eurocrisis maar ook de verkiezingen van volgende week en de vermoedelijk langdurige formatie zorgen voor onzekerheid.

Dat schrijven economen van de Rabobank in een rapport dat donderdag is verschenen.

Dit jaar krimpt de economie volgens de prognoses van Rabobank met 0,5 procent, gevolgd door een klein herstel van eveneens 0,5 procent in 2013. ''Ons land kampt met oplopende werkloosheid, krimpende consumptie, dalende huizenprijzen en een gebrek aan investeringen door bedrijven'', concludeert de bank.

De groei van de wereldeconomie zal volgens Rabobank volgend jaar iets versnellen, van 3,25 procent in 2012 tot 3,75 procent in 2013. Het zijn naar verwachting opkomende economieën die de kar trekken. Het herstel in Europa, de Verenigde Staten en Japan verloopt nog buitengewoon traag, aldus Rabobank.

De Europese economie kan wel profiteren van de groei in opkomende markten, zeker nu de goedkopere euro de export een steuntje in de rug biedt. Het positieve handelseffect van de lagere eurokoers zal volgens Rabobank evenwel tijdelijk zijn, omdat de eenheidsmunt naar verwachting aansterkt naarmate er voortgang wordt geboekt met het oplossen van de crisis.