AMSTERDAM - Internationale geldschieters hebben voorgesteld om de maximale werkweek in Griekenland te verlengen tot zes dagen.

Dit meldt BBC, dat claimt interne overheidspapieren van de Griekse regering te hebben gezien. Het is één van de vele niet-officiële manieren om de arbeidsmarkt in Griekenland te liberaliseren en de overheidsinkomsten te vergroten. Dit voorstel werd echter niet opgenomen in het oorspronkelijke reddingsplan met de regering van Griekenland.

Wanneer de Grieken zes dagen in de week gaan werken, zijn er plannen om onder andere de werkschema's flexibeler te maken en een minimale dagelijkse rusttijd van 11 uur in te stellen.
Inspecteurs van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank, samen ook bekend als de trojka, brengen deze week een bezoek aan Griekenland.

Zij onderzoeken of Griekenland vooruitgang heeft geboekt sinds mei 2010 en oktober 2011 toen het respectievelijk 110 miljard euro en 130 miljard euro kreeg. Bovendien werd destijds 100 miljard euro kwijt gescholden.

Wanneer Griekenland erop vooruit is gegaan heeft het recht op een nieuw bedrag bij een volgend reddingsplan.

Om de schulden af te kunnen lossen heeft Griekenland nog 31,5 miljard euro nodig. Het Zuid-Europese land heeft hulpmiddelen nog om de schulden af te lossen. Wanbetaling zou er toe kunnen leiden dat Griekenland de euro moet verlaten.