AMSTERDAM - De ECB wil ongelimiteerd overheidsschulden kunnen opkopen. Dat is het voorstel van de bankpresident Mario Draghi, dat door medewerkers van de Europese Centrale Bank werd gelekt naar persbureau Bloomberg.

Door geen grenzen te stellen aan de hoeveelheid aan te kopen schuldpapier, wil de ECB de rentes in toom proberen te houden, waarvoor een aantal landen in de eurozone op dit moment moet lenen.

Om de zorgen weg te nemen over de grote hoeveelheid geld die hierdoor in omloop komt, wil de ECB eenzelfde hoeveelheid geld uit het systeem halen.

De ECB zal zich richten zich op staatsleningen met een looptijd tot 3 jaar. Eerder deze week werd na een vergadering met europarlementariërs al bekend dat de ECB open staat voor hervatting van het aankopen van schuldpapier van de zuidelijke eurolanden.

Nu blijkt dit dus officieel het standpunt van de centrale bank in Frankfurt te worden. Ook was maandag nog niet bekend dat op die aankoop geen maat zal staan.

Donderdag is er weer een vergadering van de ECB, waarbij Mario Draghi naar verwachting toelichting zal geven op de gelekte plannen.