AMSTERDAM - De meeste investeerders die actief zijn op het crowdfundingplatform CrowdAboutNow, één van de grootste van Nederland, komen uit Amsterdam en Utrecht.

In Amsterdam en Utrecht zijn de meeste investeerders te vinden, respectievelijk 295 en 260. In Amsterdam wordt per investeerder gemiddeld 336 euro geïnvesteerd, terwijl dit in Utrecht 'slechts' 96 euro is.

Bij CrowdAboutNow wordt op dit moment in 18 projecten geïnvesteerd, waarmee het 50 procent van de Nederlandse crowdfundingmarkt bedient.

Dit hoeft volgens Tom Vroemen, van CrowdAboutNow, niet te zeggen dat in Amsterdam en Utrecht geen hoge bedragen worden geïnvesteerd. Ook investeringsbedragen van rond de 2000 euro komen daar voor.

Wassenaar doet zijn naam als chique gemeente eer aan. Daar wordt per investeerder gemiddeld het hoogste bedrag geïnvesteerd. Ondanks dat er in Wassenaar maar 6 investeerders zijn, ligt het gemiddelde investeringsbedrag op 2133 euro. Ook in Beek (Limburg), Bennekom, Baarn en Havelte ligt het gemiddelde investeringsbedrag hoog.

Bij crowdfunding kunnen ondernemers zonder voldoende startkapitaal toch een project beginnen. Deze ondernemers plaatsen hun project op internet en geven het bedrag aan wat zij nodig hebben om hun project te beginnen. Via deze wijze kan iedereen, die dat wil, investeren in het project. Hierdoor zijn deze nieuwe ondernemingen niet afhankelijk van banken en informal investors.