BERLIJN - Griekenland hoeft niet te rekenen op een derde steunpakket. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble woensdag gezegd op de Duitse radio.

''De kosten voor Griekenland zijn al erg hoog en we kunnen daarom geen nieuw programma voor Griekenland hebben'', benadrukt de minister. Hij wil wachten op het rapport van EU, ECB en IMF over Griekenland, dat in oktober wordt verwacht.

Zij moeten instemmen met de maatregelen die Athene neemt om de crisis tegen te gaan, voordat het land in aanmerking komt voor de eerder toegezegde hulp. Schäuble wil wel dat Griekenland in de euro blijft.

Griekenland kreeg in mei 2010 een noodpakket van 110 miljard euro en in oktober 2011 kwam daar nog een tweede pakket van 130 miljard euro bovenop. Ook werd 100 miljard euro aan Griekse schulden kwijtgescholden.

Bankentoezicht

Schäuble zegt verder dat het onwaarschijnlijk is dat al in januari 2013 kan worden begonnen met een gecentraliseerd Europees bankentoezicht. Bovendien zal het gezamenlijke toezicht zich eerst alleen richten op de grote spelers.

''Wij moeten voorkomen dat wij verwachtingen wekken die wij niet waar kunnen maken'', zei Schäuble tijdens een conferentie van bankiers in Frankfurt. Hij herhaalde bovendien het Duitse standpunt dat niet alle banken in de eurozone meteen onder het gezag van een centrale toezichthouder kunnen vallen.

De Duitse bewindsman zei ook dat als de Europese Centrale Bank (ECB) een rol krijgt in het gezamenlijke toezicht, die strikt moet worden gescheiden van zijn kerntaak: het bewaken van de prijsstabiliteit in de eurozone. De onafhankelijkheid van de ECB mag niet in het geding komen, benadrukte Schäuble.

De minister zei verder dat de situatie in de eurozone niet zo dramatisch is als gedacht wordt op de financiële markten. Hij stelde dat alle eurolanden, met uitzondering van Griekenland, meer voortgang maken met de aanpak van hun begrotingstekorten dan andere geïndustrialiseerde landen.