AMSTERDAM – De overheid gaat bedrijven die de export van hun product proberen op te zetten een financiële bijdrage geven.

Dit meldt het ministerie van Economische Zaken woensdag. Het gaat om twee maatregelen.

Bedrijven die aanwezig willen zijn op belangrijke beurzen en bijeenkomsten in het buitenland kunnen daarvoor een vergoeding krijgen. Verder kunnen mkb’ers een bijdrage van de overheid verwachten als ze een testproduct moeten maken om exportorders te krijgen.

Staatssecretaris Bleker heeft 6 miljoen euro gereserveerd voor de naar schatting 112.000 exporterende MKB-bedrijven in Nederland.

Exportpositie

Bleker heeft verder onderzoek gedaan naar de exportpositie van Nederland vergeleken met andere landen. Hieruit blijkt dat Duitsland, Denemarken en Frankrijk meer kredietverzekeringen en exportfinanciering aanbieden dan Nederland.

Toch benadrukt de staatssecretaris dat de activiteiten van de Nederlandse overheid niet onderdoen voor andere landen. Hij haalt hierbij de Nederlandse ambassades aan en de missies die de overheid organiseert.

Woensdag werd bekend dat Nederland een van de meest concurrerende economieën ter wereld is. Minister Verhagen ziet dit als een teken dat het topsectorenbeleid van de Nederlandse overheid goed werkt.