DEN HAAG - De VVD is ''onaangenaam verrast'' door een bericht in de Volkskrant dat de hypotheekrenteaftrek in de uitwerking van het Lenteakkoord strenger wordt beperkt dan volgens de liberalen nodig is.

''Dat is uiterst ongelukkig. Wij willen meer ruimte om fictief af te lossen'', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus.

Volgens de Volkskrant werkt staatssecretaris Frans Weekers van Financiën aan een strenge uitleg van het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie in april sloten over de begroting van 2013.

Hypotheekrenteaftrek zou dan alleen nog mogelijk zijn bij daadwerkelijke maandelijkse aflossingen en niet meer met een fictieve aflossing, waarbij de echte aflossing wordt uitgesmeerd.

Ruimte

Volgens Neppérus bood de formulering in het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie ruimte voor de oplossing van de fictieve aflossing. Die is nodig voor mensen om bijvoorbeeld in de eerste jaren na een dure verhuizing niet af te lossen en dat later in te halen en op die manier toch recht te houden op de hypotheekrenteaftrek.

De VVD wil die flexibele interpretatie behouden. ''Strenger interpreteren moet niet gebeuren'', aldus Neppérus.

Ze denkt dat haar partijgenoot Weekers dat ook niet wil. Nadat de eerste versie van het Lenteakkoord in Brussel was ingeleverd, is er volgens Neppérus fikse discussie ontstaan over de uitwerking. De uitwerking zoals die volgens de Volkskrant nu in het Belastingplan van Weekers terecht zou komen is volgens Neppérus ''te beperkend''.