AMSTERDAM - Pensioenfondsen gaan voor het eerst meebetalen aan de aanleg van een weg.

De twee grootste fondsen van Nederland, ABP en Zorg en Welzijn, trekken 130 miljoen euro uit voor de verbreding van de N33 tussen Assen en Zuidbroek. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

De rijksoverheid heeft de fondsen weten over te halen door ze een inflatiecompensatie te bieden op hun leningen. In ruil daarvoor hoeft de schatkist minder rente te betalen. Dit soort constructies zijn aantrekkelijk voor fondsen, omdat ze meer zekerheid bieden, aldus de krant.

De financiering gaat naar een joint venture van bouwbedrijf BAM, die de aanbesteding voor de verbreding heeft gewonnen.

Nederland

De laatste tijd zijn er geluiden dat pensioenfondsen meer moeten investeren in Nederland, bijvoorbeeld via Nederlandse hypotheken. Nu gaat een overgroot deel van de 850 miljard euro die zij in beheer hebben naar het buitenland.

Pensioenuitvoerder APG hoopt dat na het succes met de N33 de deur nu open staat voor grotere investeringsprojecten in Nederland.

"We zijn heus niet doof voor de geluiden uit de samenleving", zegt een woordvoerder tegen het FD. "Maar patriottisme kan nooit het doel zijn van een investering. We moeten wel een acceptabel rendement kunnen halen."