ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt van 5 tot en met 11 september, samen met een zakendelegatie van 50 personen, een werkbezoek aan China.

Hij ontmoet daar onder anderen de Chinese minister van Transport en belangrijke verladers, expediteurs en reders.

Dat heeft de gemeente Rotterdam woensdag bekendgemaakt. De delegatie die Aboutaleb meeneemt, bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en van de politie.

Sjanghai en Rotterdam werken nauw samen op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs. Daarom staat tijdens het bezoek niet alleen de haven centraal, maar worden er ook bezoeken gebracht aan onder meer het Philips Research & Development Center en de directeur-generaal Openbare Veiligheid in Sjanghai.

Gateway

Aboutaleb: ''Sjanghai is voor Rotterdam de Gateway to China en Rotterdam voor China de Gateway to Europe. Hoewel de havens fysiek 9.000 kilometer uit elkaar liggen, zijn bedrijven en consumenten in al die landen stevig met elkaar verbonden. Investeren in deze handelsrelatie is daarom van groot economisch en cultureel belang.’'

Aboutaleb opent op 10 september in Sjanghai de tentoonstelling Routes, from the Netherlands to China in het China Maritime Museum. Thema is de eeuwenoude handelsrelatie tussen Nederland en de Aziatische grootmacht.

Voor Nederland is China het derde importland, na Duitsland en België. In China zelf staat Nederland op de zesde plek van belangrijkste exportbestemmingen.

''Ruim 5 procent van alle lading in Rotterdam komt uit of gaat naar China. Van de containers, het snelst groeiende segment, is ongeveer een kwart afkomstig uit of gaat naar China. In het eerste halfjaar nam de export van volle containers naar China met 11,5 procent toe, terwijl de import van volle containers met 6 procent daalde’’, aldus de gemeente Rotterdam.