AMSTERDAM - Aviko, één van de grootste aardappelproducenten ter wereld, is in de markt voor de overname van de aardappelafdeling van het Belgische PinguinLutosa.

Dit meldt het Belgische De Standaard. Het Nederlandse bedrijf is al een aantal weken in gesprek met onze zuiderburen.

PinguinLutosa is over de gehele wereld gezien de nummer vijf wat betreft aardappelproductie en exporteert zijn aardappelproducten, zo'n 600.000 ton, uit naar 110 landen. In België is PinguinLutosa vooral bekend geworden door de reclameslogan 'schatjes van patatjes'.

Volgens PinguinLutosa-voorzitter Luc van Nevel zijn ook het Canadese McCain en het Nederlandse Lamb Weston geïnteresseerd in de overname van het Belgische aardappelbedrijf.

Dilemma

PinguinLutosa heeft intern nog niet beslist of het, het aardappelbedrijf wil verkopen. Aan de ene kant wil PinguinLutosa vermijden dat het concurrenten al te veel informatie geeft, maar aan de andere kant wil het bedrijf, dat beursgenoteerd is, ook aan zijn minderheidsaandeelhouders denken.

Mocht PinguinLutosa het aardappelbedrijf verkopen aan eventueel Aviko zou dit dan een koerswijziging kunnen opleveren.

Volgens kenners is dit alleen mogelijk wanneer de biedprijs hoog genoeg is. Tot op heden blijft het echter bij interesse volgens Van Nevel en is er nog geen officieel bod geplaatst.