AMSTERDAM - Het ministerie van Economische Zaken wil nog dit jaar een fonds open stellen waaruit private equity-bedrijven geld kunnen halen om snel groeiende innovatieve ondernemingen te kunnen financieren.

In dit zogenoemde ‘fund of funds’ komt 150 miljoen euro te zitten, waarin het kabinet 100 miljoen euro stort en het Europese Inversteringsfonds (EIF) 50 miljoen euro. Dat maakt minister Maxime Verhagen maandag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

“Streven is dat in het vierde kwartaal van 2012 de eerste investeringsfondsen worden gefinancierd”, aldus Verhagen. Dit ‘fund of funds’ werd eind vorig jaar al aangekondigd en is bedoeld om innovatieve bedrijven makkelijker aan investeringskapitaal te laten komen.

Het fund of funds is onderdeel van het vorig jaar gelanceerde Innovatiefonds MKB+, waarin het ministerie van Economische Zaken in de periode 2012 tot en met 2015 in totaal 500 miljoen euro ter beschikking stelt.

Revolverend

Voorwaarde aan deelname is dat de investeerder de financiering terugbetaalt als de ontwikkeling van het innovatieve product of dienst in technisch opzicht succesvol is verlopen. Het fonds kan het geld op deze manier opnieuw investeren in een nieuwe geschikte aanvraag en zo in plaats van één ondernemer, vier tot vijf ondernemers van krediet voorzien.

Helemaal zeker is het nog niet of het 'fund of funds' van de grond komt. Over de ontwikkeling wordt “de Kamer zo spoedig mogelijk nader geïnformeerd”, aldus Verhagen.