FRANKFURT - Binnen de Duitse bankiersgemeenschap lijkt onenigheid te bestaan over de vraag welke vorm het Europese toezicht op banken moet gaan krijgen.

Volgens een van de hoogste bankiers bij Deutsche Bank, Jürgen Fitschen, heeft toezicht door de Europese Centrale Bank (ECB) alleen zin als daadwerkelijk alle banken in de eurozone worden gevolgd. Anderen willen dat de ECB alleen de grootste en belangrijkste banken in de gaten houdt.

Fitschen zei op een bankenconferentie in Frankfurt dat het een illusie is om te denken dat de grootste banken ook direct de belangrijkste zijn. Hij wees daarbij naar het Spaanse Bankia dat door zijn bescheiden omvang niet op de radar stond van de autoriteiten, maar de Spaanse overheid nu wel veel problemen bezorgt.

De topbankier is het daarin eens met de Europese Commissie die ook lijkt aan te sturen op toezicht op alle financiële instellingen.

Maar verscheidene andere Duitse bankiers, onder meer de voorzitter van de vereniging van Duitse spaarbanken, zien daar niets in en vinden dat de ECB ook niet opgezadeld kan worden met het toezicht op duizenden instellingen.