PARIJS - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus verwacht voor de komende 20 jaar een vraag naar ruim 28.000 nieuwe vliegtuigen voor de burgerluchtvaart.

Daarmee is een waarde gemoeid van bijna 4 biljoen dollar (ruim 3 biljoen euro). Dat maakte Airbus dinsdag bekend.

Airbus verwacht dat de wereldwijde vloot van passagiersvliegtuigen in 2031 zal toenemen tot 32.550 stuks van 15.500 nu. De vloot van vrachttoestellen zal stijgen van de huidige 1600 tot 3000, aldus Airbus. Volgens het bedrijf zullen de komende 20 jaar meer dan 10.000 oudere toestellen worden vervangen door nieuwe brandstofzuinige modellen.

De landen in Azië zullen de komende twee decennia ruim een derde van alle verkopen van nieuwe verkeersvliegtuigen voor hun rekening nemen, zo voorspelt Airbus. Europa en Noord-Amerika zijn allebei goed voor 21 procent. De grootste individuele vliegtuigmarkt qua waarde is China, aldus Airbus.

Passagiersverkeer

Het wereldwijde passagiersverkeer zal volgens Airbus de komende 20 jaar met jaarlijks 4,7 procent toenemen. Opkomende economische regio's zijn goed voor meer dan de helft van de groei van het passagiersverkeer, aldus het concern. Airbus denkt dat in 2031 90 procent van het passagiersverkeer zal plaatsvinden tussen of via 92 megasteden.

In 2031 zullen de vier grootste verkeersstromen te zien zijn op binnenlandse markten, namelijk de Verenigde Staten, China, West-Europa en India, denkt Airbus. Die stromen zijn samen goed voor een derde van het totale luchtverkeer in de wereld. China heeft volgens Airbus de VS binnen 20 jaar gepasseerd als het l