AMSTERDAM - Beleggers hebben geen schade geleden door de boekhoudfraude bij de Braziliaanse tak van DE Master Blenders 1753 (DE), ook wel bekend onder de naam Douwe Egberts.

Dat heeft het bestuur van de koffie- en theeproducent laten weten in een gesprek met De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), meldt de beleggersvereniging dinsdag.

De VEB had het gesprek aangevraagd, omdat de vereniging vermoedt dat beleggers gedupeerd zijn door het fraudeschandaal, dat ruim een maand na de beursgang van DE werd bekendgemaakt.

De Braziliaanse divisie had jarenlang de cijfers gemanipuleerd, waardoor de resultaten van het bedrijf gunstiger leken dan die in werkelijkheid waren.

Gevolgen

De dag na de bekendmaking van de fraude daalde de koers van het aandeel DE met bijna zes procent. Volgens de VEB zei DE maandag in het gesprek dat de koersdaling weinig te maken zou hebben met de bekendmaking van de fraude.

Mochten beleggers toch schade hebben geleden, dan zou die niet verwijtbaar zijn. DE wil geen commentaar geven op het gesprek met de VEB. Het bedrijf voert op dit moment een intern onderzoek uit naar de oorzaken van de fraude.

Op de dag van de bekendmaking van de fraude boekte het concern een afschrijving van tientallen miljoen euro's op zijn Braziliaanse activiteiten, die volgens DE deels verband hield met de 'boekhoudkundige onregelmatigheden' in dat land.