DEN HAAG (ANP) - Zakelijke dienstverleners hebben in de eerste helft van dit jaar beter geboerd dan vorig jaar.

Reisbureaus en dienstverleners op het gebied van keuring en inspecties deden de beste zaken. Uitzendbureaus en de schoonmaakbranche noteerden ook een plus.

Maar de zakelijke dienstverleners zijn wel somber over de toekomst door de onzekere economische situatie.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde monitor ´zakelijke diensten´ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet van zakelijke dienstverleners is in tweede kwartaal met 1,3 procent gegroeid ten opzichte vorig jaar. De gemiddelde omzetgroei over de eerste helft van 2012 bedroeg 0,7 procent.

Specifieke resultaten

Reisbureaus zagen in het eerste half jaar hun omzet groeien met 9,4 procent. Dienstverleners die keuringen en controles verrichten, kenden een plus van 5,9 procent. De architecten daarentegen draaide het slechtste met een krimp van gemiddeld 10 procent.

De zakelijke dienstverleners ervaren steeds meer een verslechtering in het economisch klimaat. Voor het derde kwartaal wordt gemiddeld genomen nog gerekend op een gelijkblijvende omzet en prijzen, maar wel met een krimp van het personeelsbestand.

Uitzendbureaus boeken nu anderhalf jaar lang meer omzet. Maar de omzetstijging van 0,4 procent in de eerste helft van dit jaar is wel bescheiden ten opzichte van het gemiddelde in de zakelijke dienstverlening. Het aantal uitzenduren neemt ook af.

De schoonmaakbranche heeft een licht herstel laten zien. De omzet groeide in het tweede kwartaal met 1,4 procent iets harder dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening. Het aantal ondernemers in de schoonmaak dat een verslechtering van de economie voelde is ook gehalveerd in vergelijking met de eerste 3 maanden van dit jaar.

Verder is in de reclamewereld de negatieve ontwikkeling van de afgelopen tijd gestaakt in het tweede kwartaal. Nadat in de eerste drie maanden van dit jaar het laagste niveau sinds 2006 werd bereikt, ligt de omzet nu weer op het niveau van een jaar geleden.