STUTTGART - Het Duitse verzet tegen extra lange vrachtwagens, die in Nederland rondrijden en waarmee vervoerders graag de grens over willen, neemt steeds meer toe.

De deelstaten Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg zijn naar het Constitutionele Hof gestapt om een landelijke proef met de grote trucks van tafel te krijgen, meldden Duitse media maandag.

De proef geldt sinds begin dit jaar op speciaal uitgekozen stukken Autobahn. Veel deelstaten verzetten zich echter tegen de ecocombi's, zoals de extra lange vrachtwagencombinaties in Nederland heten.

Onder hen was ook al de voor Nederland belangrijke deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De deelstaten vrezen onder meer dat de vrachtwagens ten koste gaan van het goederenvervoer per spoor en het milieu.

Verzet

Het verzet is een doorn in het oog van Nederlandse vervoerders. Belangenvereniging Transport en Logistiek Nederland laat weten dat in Nederland juist heel goede ervaringen zijn opgedaan met de combinaties.

''In Nederland rijden er inmiddels bijna 700. Ze zijn zeer efficiënt en veilig gebleken. In binnensteden zijn ze niet toegestaan, dus ze mengen zich nooit tussen fietsers en voetgangers.''

De woordvoerder wijst er bovendien op dat de combinaties per vervoerde kilogram minder CO2 uitstoten dan een vrachtwagen van normaal formaat. De Nederlanders willen graag met de ecocombi's naar Duitsland, omdat ze voordeliger uitpakken, naarmate de gereden afstand toeneemt.