DUSSELDORF - De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler steunt de weerstand van de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, tegen het opkopen van obligaties van eurolanden door de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat heeft Rösler gezegd tegen de krant Rheinische Post. Volgens Rösler is het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden door de ECB geen duurzame oplossing voor de crisis, omdat daardoor het inflatiegevaar wordt vergroot.

De minister is van mening dat alleen structurele hervormingen door landen de stabiliteit van de euro kunnen waarborgen. ''Dat moet de koers zijn. Het is daarom juist van de Bundesbank en Weidmann om daarop te blijven hameren.''

Vorige week meldden Duitse media dat Weidmann heeft gedreigd af te treden bij de Bundesbank uit onvrede met de ECB-plannen tegen de crisis, zoals het opkopen van staatsleningen. Naar verluidt heeft de Duitse regering Weidmann onder druk gezet om toch aan te blijven.

Toezicht

Wolfgang Schäuble ziet niets in de vorige week door Brussel aangekondigde plannen om de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht te laten houden op alle banken in de eurozone. De Duitse minister van Financiën zei maandag dat de ECB zich alleen moet richten op de grote instituten die van belang zijn voor het financiële systeem.

De plannen van Brussel, uit de doeken gedaan door eurocommissaris Barnier (Interne Markt), zijn bedoeld als eerste stap naar een volwaardige Europese bankenunie. De details daarover komen op 12 september naar buiten.

Schäuble stelde echter dat ''de ECB zelf heeft gezegd in de voorziene toekomst niet in staat te zijn om 6000 banken in de gaten te houden''. Als de ECB zich alleen richt op de systeembanken is er volgens de minister een kans dat het toezicht binnen afzienbare termijn op poten kan worden gezet.