Zakelijk borrelen is prima, maar let wel op je grenzen. Voor je het weet sta je voor joker…

Door Robert Mekking

Ik hou van een borrel. Het geeft me een ontspannen gevoel en helpt me om creatief te zijn. Zeg maar niks, het is genetisch. En ik drink ook regelmatig.

Ik heb ooit eens negen maanden niet gedronken om te kijken of dat echt zo lastig is als zwangere vrouwen beweren. Ik zal niet ingaan op de moeite die het me heeft gekost, maar mijn conclusie is dat het inderdaad heel erg lastig is.

Sindsdien heb ik nog meer ontzag voor zwangere vrouwen. Maar ik dwaal af. Een borrel op zijn tijd is gewoon lekker. En het helpt bij het zaken doen.

Lunchen met Fransen

Kijk. Met een drankje op netwerkt het nu eenmaal net even wat soepeler. Maar ook even met je collega’s borrelen op vrijdagmiddag is goed voor het groepsgevoel. In veel landen wordt elk zakelijk proces gesmeerd met een of meerdere glazen alcohol. Iedereen die wel een serieus zaken heeft gedaan in Frankrijk, Spanje, Italië of zelfs Japan weet waar ik het over heb.

Een lunch met Fransen zonder wijn is onbeleefd, zaken doen zonder is ondenkbaar. En dan heb ik het maar even niet over Rusland. Zo bezien is de zakelijke niet-drinker de uitzondering.

Flirten met de stagiaire

Of het verstandig is om alcohol te drinken tijdens een zakelijke bijeenkomst, is een tweede. Toezeggingen aan de klant onder invloed van veel alcohol zouden de dag daarna wel eens minder voordelig kunnen uitpakken.

En dronken worden op een bedrijfsfeestje is het ook niet verstandig. Voor je het weet vertel je je baas eens flink de waarheid of sta je als vijftiger te flirten met de stagiaire van tweeëntwintig.

Belangrijke zakelijke kansen, veelbelovende carrières en prima huwelijken zijn op deze manier gesneuveld. Even nadenken dus. Maar hoe bepaal je hoe je om moet gaan met zakelijke alcoholconsumptie?

Wat is de bedrijfscultuur?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de geldende bedrijfscultuur. Als het normaal is om gezellig samen een borrel te drinken op vrijdagmiddag, collega’s regelmatig naar samen naar de kroeg gaan en de bedrijfslegendes gaan over “dat seminar toen we ’s nachts om vier uur uit de bar werden gezet”, is meedoen met borrelen prima.

Hangen er BOB posters bij de koffieautomaat en vind je een alcoholvrije wijn in je kerstpakket? You get the picture…

Voel je je op je gemak?

Een tweede aandachtspunt is of je je op je gemak voelt tijdens de bijeenkomst. Als je er geen zin in hebt, je ongemakkelijk of nerveus voelt, Drink. Dan. Niet.

De kans is groot dat het gevoel dat je had alleen maar versterkt wordt en terwijl jij denkt dat je subtiel bezig bent, de anderen je als een vervelende stoorzender ervaren. En dat wordt onthouden.

Ken jij jezelf?

Ten derde: ken jezelf. Als jij iemand bent die agressief, flirterig of breedsprakig wordt is het verstandig om niet te drinken. Doe jezelf dan een lol en dan drink niks. Of spreek op zijn minst af met iemand dat jullie elkaar in de gaten houden en weggaan als een van beiden de van te voren afgesproken grens overschrijdt.

Als je deze regels volgt, komt het goed. En dan nog zul je af en toe over de grens gaan. Zolang je er van leert en anderen geen onrecht aandoet, is dat niet erg. Hooguit gênant.

En dat brengt me op een laatste gratis tip. Wat er ook gebeurt en hoe nuchter je ook denkt te zijn, je doet uitsluitend mee aan karaoke als er geen camera’s in de buurt zijn! (Hint: die zijn er altijd!)

Robert Mekking schrijft zijn beste blogs met een glaasje op. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking. *plop*