We hebben ooit bewust gekozen dat we internet bedrijven zonder (al te veel) vast personeel wilden omdat we dan gemakkelijk ook vanuit het buitenland konden werken. Dit was er eigenlijk nooit van gekomen tot deze zomer.

Door Emma Blanchard


De afgelopen 8 weken hebben we vanuit Griekenland gewerkt en het is ontzettend goed bevallen. Het maakt ook weinig verschil of je vanuit Nederland of vanuit een ander land werkt. Er zijn alleen wel een paar basisvoorwaarden nodig om echt effectief aan het de slag te kunnen gaan.

In de eerste plaats heb je natuurlijk goede hardware nodig. Dit kan alleen wel wat voeten in de aarde hebben. Zo zagen wij het niet zitten om acht weken met de laptop te werken dus hebben we onze PCs meegenomen. Verder moet je even goed internet als in Nederland hebben.

Drie weken verder

Voordat we dit gerealiseerd hadden waren we drie weken verder. Wij konden in die drie weken gelukkig internet van onze buren aftappen, maar anders moet je of vakantie vieren of op een kantoor van een kennis gaan zitten.

Discipline is natuurlijk ook een noodzakelijk iets. Het is extreem verleidelijk om lekker naar het strand te gaan, te gaan stappen elke avond, uitgebreid te lunchen, etc. maar dan is er geen sprake meer van effectief werken maar van vakantie. Effectiviteit heeft dus alles met schema’s te maken. Op tijd ’s ochtends op, paar uur werken, duikje nemen, nog wat werken, lunch en siësta (je moet je toch aanpassen aan je gastland), werken en dan van de zomeravond genieten.

Afleidingen

Tot slot moet je afleidingen zo veel mogelijk beperken. Vroeger was het een zoete inval bij ons en was het een komen en gaan van vrienden die vakantie kwamen vieren. Ontzettend gezellig uiteraard, maar wij vierden vakantie mee en waren amper aan het werk.

Hierdoor voel je je dan weer schuldig over en uiteindelijk heb je een dubbele kater. Dit jaar kwam er alleen iemand de laatste paar dagen langs en die paste zich aan ons schema aan. Hierdoor hadden we een wat beperkte tijd samen, maar ons werk heeft er niet onder geleden.

We hebben op deze manier ontzettend veel gewerkt, maar toch heb ik ook het gevoel dat we een hele lange vakantie hebben gehad. Dit laatste heeft natuurlijk ook alles te maken met de omgeving waarin je verkeert. Een omgeving die veel rustgevender en relaxter is, met als gevolg dat je vol nieuwe ideeën en uitgerust terugkeert. Voor herhaling vatbaar dus!

Emma Blanchard is oprichter en medeaandeelhouder van Crusj, een bedrijf dat reizen voor singles organiseert, en Happzy, de zoekmachine voor restaurants in 165 Europese steden.