AMSTERDAM – De Europese Commissie werkt aan een plan om de ECB verregaande bevoegdheden te geven om een einde te kunnen maken aan de bankencrisis.

Dat schrijft de Financial Times donderdag. In het plan wordt de nationale centrale banken de bevoegdheid ontnomen om de eigen bankensector op orde te krijgen. Die bevoegdheid wordt overgeheveld naar Frankfurt.

Deze voornemens werden eerder deze week beklonken in een onderonsje tussen commissievoorzitter José Manuel Barroso en de commissaris voor de interne markt Michel Barnier.

De huidige structuur van de ECB is niet geschikt om de problemen in de bankensector aan te pakken, zo menen Barnier en Barroso. Boven het huidige bestuur komt daarom een nieuwe laag, bestaande uit 23 leden: uit elk land in de eurozone één, plus zes onafhankelijke leden.

Volgens de Financial Times ligt de Europese Commissie met dit plan op "ramkoers" met Duitsland en de ECB zelf, die juist uit zijn op meer decentralisatie als een eerste stap richting een eventuele bankenunie.

Betrokkenen wijzen er op dat het plan nog op de tekentafel ligt. Barroso wil er meer over uit de doeken doen tijdens een toespraak op 12 september.