AMSTERDAM - Nederland krijgt er een nieuwe bank bij. Het gaat om Ikano Bank Nederland, eigendom van de familie Kamprad, de oprichters van de IKEA-warenhuizen. Dat heeft IKEA vrijdag bekendgemaakt.

Ikano Bank gaat voor consumenten de financiering verzorgen voor de aankoop van IKEA-artikelen. In de toekomst wil de bank ook voor andere retailbedrijven financiële diensten ontwikkelen. De producten van Ikano worden in Nederland aangeboden via internet en kiosken in IKEA-winkels.

Volgens Ikano draait het om gemak, betrouwbaarheid en eerlijkheid. ''Wij zullen nooit verbergen dat geld lenen geld kost. En als we bij de beoordeling zien dat de klant zich een krediet niet kan veroorloven, zullen we ook ‘nee’ verkopen'', zegt Åsa Färm, manager van Ikano in Nederland.

Ikanobank, opgericht in 1988, is actief in onder meer Zweden, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Ikano Bank bezit een Europese banklicentie - een zogenaamd Europees Paspoort - en heeft daardoor automatisch de erkenning van De Nederlandsche Bank om in Nederland te opereren.

Icesave

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum maakt zich daarover zorgen en waarschuwt voor IceSave-praktijken. Hij roept minister Jan Kees de Jager van Financiën op de Ikano Bank op te dragen wel een bankvergunning in Nederland aan te vragen.

Ook waarschuwt Van Hijum voor woekerrentes. Hij vindt dat de AFM toezicht op de bank moet houden, zeker omdat deze een rente van 13 procent gaat vragen.

Krediet

In een reactie op de uitspraken van CDA'er Van Hijum laat Ikano echter aan NU.nl weten dat er geen reden is tot vrees. "We verlenen uitsluitend een kredietproduct waarbij we voor onze klanten transparant maken wat de kosten zijn. Ook hebben we dezelfde toets ondergaan als aan andere Nederlandse en Europese banken gesteld wordt", aldus een woordvoerder van de bank.

De woordvoerder verwerpt dat de bank tegen "woekerrentes" leningen zou verstrekken. "Wij zitten wat tarieven betreft op de lijn van vergelijkbare leningen."

Over het niet vallen onder het depositogarantiestelsel benadrukt de woordvoerder dat Ikano geen bank is waar mensen hun geld kunnen stallen tegen een spaarrente. "In dat opzicht is er dus ook niet het risico dat mensen hun geld kwijtraken." Hij vermoedt dan ook dat Van Hijum verkeerd is ingelicht daarover.

Volgens de woordvoerder heeft Ikano verder "vooralsnog" geen plannen om ook een spaarbank te worden.