SAN FRANCISCO - Notitie-app Evernote zegt het externe geheugen voor gebruikers te vormen, maar het bedrijf wil een stap verder gaan en de externe hersenen zijn.

"Het gaat niet om het ontwikkelen van een computer die slimmer is dan een mens, maar om een samenwerking tussen mens en computer waardoor ze samen slimmer zijn dan apart", aldus CEO Phil Libin.

In Evernote kan je notities, foto's en webpagina's opslaan. Een zoeksysteem helpt om zaken gemakkelijk terug te vinden.

Privacy

Maar als je persoonlijke gegevens via een bedrijf bewaart, is het de vraag wat het daarmee doet. Zo is Facebook regelmatig verwikkeld in privacy issues. Libin benadrukt dat Evernote bedoeld is om de gebruiker te plezieren en niet adverteerders, aandeelhouders of andere externe partijen.

"Alles wat je in Evernote zet blijft jouw eigendom. Alles is privé. Wij lezen het niet; wij analyseren het niet; wij verkopen het niet; we gebruiken het niet voor advertenties. Jij bent niet het product."

Dave Asprey, vice president cloud security bij cloudbeveiligingsbedrijf Trend Micro, noemt Evernote wat dat betreft een voorbeeld. "Zo zouden alle bedrijven met je data om moeten gaan."

Evernote Business

Evernote heeft 230 medewerkers, maar zegt vooral dingen te maken die ze zelf geweldig vinden. Dat is ook de reden dat Evernote Business alleen voor het mkb ontwikkeld is. "We weten niet hoe we iets voor grotere bedrijven moeten maken. Misschien wel over twee jaar als we zelf zo groot zijn", aldus Libin.

De prijs van de zakelijke variant ligt op 10 dollar per maand, een stuk hoger dan bijvoorbeeld Google Apps for Business, dat 50 dollar per jaar kost. Toch verwacht Libin dat de prijs geen probleem zal zijn. "De prijs van zakelijke software ligt vaak veel hoger." 

Libin verwacht dat Evernote speciale versies voor verschillende bedrijven gaat ontwikkelen.

Consumenten

De applicatie is gratis voor consumenten; voor een premiumversie wordt 5 dollar gevraagd. Slechts 4 procent van de gebruikers betaalt voor een uitgebreide versie, een percentage waar Libin erg tevreden mee is. "We willen niet dat de helft van de gebruikers betaalt, want dat zou betekenen dat de gratis versie niet goed genoeg is."

Toekomst

De notitie-app wordt gebruikt door 38 miljoen mensen wereldwijd. Het bedrijf wil dat komend jaar verdrievoudigen. Het uiteindelijke doel is een miljard gebruikers.

Evernote heeft geen exit strategie, benadrukt Libin. "We bouwen een bedrijf dat 100 jaar moet bestaan." 

Zie ook: Notitie-app Evernote wil bedrijfsleven in