HILVERSUM - Nederlandse hoteliers behoren tot de meest pessimistische hoteleigenaren van Europa. Alleen hun collega's in Italië, Zwitserland, Portugal en Bulgarije zijn de wanhoop meer nabij. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van adviesbureau Horwath HTL.

Door de aanhoudende economische crisis kampt de Nederlandse hotelmarkt met tegenvallende resultaten. Meer dan de helft van de ondervraagde hoteliers heeft in het eerste halfjaar een lagere omzet gerealiseerd dan vooraf werd ingeschat.

Vooral de gemiddelde kamerprijs blijft achter bij de verwachtingen. Voor de tweede helft van 2012 houdt bijna 60 procent rekening met een omzetdaling ten opzichte van 2011.

Het indexcijfer voor hotelsentiment, dat Horwath HTL op basis hiervan aan Nederland heeft toegekend, is gedaald van +19 aan het begin van dit jaar naar -26 nu. In februari 2011, toen de hotelmarkt midden in een periode van economisch herstel zat, was het sentiment nog +51.

Gemiddeld

Gemiddeld is het sentiment in Europa ook negatief, maar met een score van -8 valt het pessimisme nog relatief mee. Het meest positief zijn de verwachtingen in Ierland (+28), Duitsland (+20) en Oostenrijk (+20). Italië en Zwitserland sluiten de Europese lijst met een score van respectievelijk -63 en -48.

Wereldwijd is het optimisme over de komende maanden het grootst in Afrika/Midden Oosten (+29) en Amerika (+28). Ook Azië is nog redelijk positief, met een score van +10. Oceanië is, net als Europa, overwegend pessimistisch.

Per saldo is het wereldwijde hotelsentiment bijna exact neutraal, met een score van +1. Daarmee is de mondiale hotelmarkt volgens de onderzoekers het meest negatief gesteld sinds het begin van 2010.

Voor de enquête heeft Horwath HTL in totaal 1557 respondenten geïnterviewd, verspreid over 41 landen. Ruim de helft van de ondervraagden runt een hotel in Europa.