DEN HAAG - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in juli op jaarbasis harder gestegen dan de maand ervoor.

De stijging bedroeg 1,7 procent ten opzichte van juli 2011. In juni waren de prijzen nog 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Al vanaf eind 2009 liggen de afzetprijzen hoger dan het jaar ervoor, maar sinds de zomer van 2011 liep de prijsstijging in de industrie wel steeds verder terug. Dit is volgens het CBS voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het goedkoper worden van ruwe aardolie.

Beweeg de cursor over de lijn om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Olie

Dat de prijsstijging in juli voor het eerst weer groter was dan in de voorgaande maand, hangt ook weer samen met de ontwikkeling van de aardolieprijzen. Deze begonnen afgelopen maand weer te stijgen.

In juli waren de afzetprijzen in de aardolieverwerkende industrie hierdoor 7 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee namen de prijzen harder toe dan in juni, toen de prijzen 2 procent hoger waren dan in juni 2011.

Producten van de basismetaalindustrie waren voor de zesde achtereenvolgende maand goedkoper dan een jaar eerder. In juli bedroeg de prijsdaling 6 procent.