AMERSFOORT - Zuivelproducent FrieslandCampina heeft een goed eerste halfjaar gedraaid, ondanks de lastige marktomstandigheden in Europa. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De winst klom met 8,7 procent tot 138 miljoen euro in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. De omzet kwam uit op 5,09 miljard euro, een stijging met 7,6 procent. Toegenomen verkopen en hogere prijzen compenseerden een stijging van de kosten.

FrieslandCampina verkocht vooral meer baby- en kindervoeding. Ook zuiveldranken werden goed verkocht,met name dankzij een sterke vraag uit Azië. De Aziatische landen zijn goed voor een kwart van de omzet van het bedrijf.

Kaas en boter

De resultaten van de divisie kaas, boter en melkpoeder werden gedrukt door een ''sterke daling'' van de marktprijzen. Dat resulteerde in een bijna 1 procent lagere omzet. Het verlies kwam uit op 109 miljoen euro.

FrieslandCampina geeft geen concrete winstverwachting voor heel 2012 wegens de onzekere economische omstandigheden.

Het bedrijf voorziet wel dat de consumptie van zuivelproducten in Europa dit jaar onder druk blijft staan. Op wereldniveau zal de vraag naar verwachting licht stijgen.