AMSTERDAM - Het meldpunt fraude en zelfverrijking heeft sinds zijn oprichting in april 2009 462 meldingen binnengekregen.

Daarvan zijn er 25 zo serieus dat ze zijn overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag in de opening van de krant.

Twee van die meldingen hebben inmiddels al geleid tot strafrechtelijke onderzoeken door het Openbaar Ministerie naar (oud-)bestuurders van de woningcorporaties SGBB en Laurentius. Wat er met de overige 23 meldingen gebeurt wil een woordvoerder van de IOD niet zeggen.

Vestia

Op dit moment is bekend dat er forensische onderzoeken plaatsvinden bij WSG, Rentree, De Key, Servatius, Rochdale en Vestia.

Het meldpunt is een initiatief van toenmalig minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie. Hij nam dit besluit na diverse mediapublicaties over fraude en zelfverrijking bij de woningcorporaties.

De klachten over fraude en zelfverrijking zijn meestal afkomstig van corporatiemedewerkers, zakenpartners van corporaties en een aantal commissarissen.