LEIDSCHENDAM - Winkeliers krijgen steeds vaker te maken met gewelddadige dieven. In de afgelopen 5 jaar nam hun aantal toe van 320 naar 910, zo blijkt volgens Detailhandel Nederland uit cijfers van de politie.

Volgens Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van de spreekbuis van winkeliers, vormen die cijfers echter het topje van de ijsberg. Het probleem is veel groter, omdat veel winkeliers geen aangifte doen van een geweldsmisdrijf, zo meldde Detailhandel Nederland donderdag. Vaak worden winkeldieven gewelddadig als ze worden betrapt.

Detailhandel Nederland roept winkeliers op bij geweld en bedreiging altijd de politie in te schakelen, ook omdat de daders hun straf niet mogen ontlopen.

Volgens de belangenorganisatie kan een winkelier het beste preventief optreden door de verdachte klant direct aan te spreken als die iets wil stelen of zich afwijkend gedraagt. Als een winkelier of medewerker iemand wil aanhouden, kan hij dat het beste samen met een collega doen, zo luidt het advies.