AMSTERDAM – Brabantse gemeenten laten steeds meer hun rotondes onderhouden door bedrijven in ruil voor een reclamebord.

Vorig jaar zomer begon de Rotondespecialist uit Zeist met de dienst in een gemeente. Inmiddels heeft het bedrijf al 17 lokale overheden als klant en is het in gesprek met 42 lokale overheden.

“Het werkt als een soort olievlek”, vertelt Ingmar Verbeek, directeur van de Rotondespecialist. Vooralsnog heeft het bedrijf vooral klanten in Brabant. “Toeval”, legt Verbeek uit. “We begonnen in Oisterwijk. Daar praatte de wethouder met die van Breda en zo breidt het zich uit.”

Bezuinigingsmaatregelen

Gemeenten grijpen de mogelijkheid aan om bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Breda denkt bijvoorbeeld hiermee 20.000 euro te besparen. In totaal moet de gemeente 1,5 miljoen euro bezuinigen.

“Rotondes zijn vaak de pareltjes in de groene buitenruimte. Maar parels zijn kostbaar en het gemeentelijk budget is beperkt. Met dit adoptieplan vangen we meerdere vliegen in één klap”, aldus de Bredase wethouder Bob Bergkamp.

Onze parels

“We behouden onze parels, we besparen 20.000 euro aan jaarlijkse onderhoudskosten en we kunnen het plaatselijke bedrijfsleven een goedkoop medium bieden voor stijlvolle reclame.”

In Breda zijn achttien rotondes en vijf andere knooppunten beschikbaar gesteld voor ‘adoptie’. Op elke strook mag een bedrijf vier bordjes reclame plaatsen, voor ongeveer 2200 euro.

Bewegwijzering

De Rotondespecialist zorgt ervoor dat de groenstroken worden onderhouden en zoekt ondernemers die het onderhoud willen sponsoren. “Vaak gaat het om lokale bedrijfjes die bijvoorbeeld de berm als bewegwijzering willen gebruiken of een strook voor het bedrijf van de concurrent willen reserveren.” Onder andere de lokale McDonald's heeft al een plekje bezet.

“Inmiddels komen er ook steeds meer grotere organisaties.” Het bedrijf heeft bijna alle Bredase rotondes verkocht. Nog maar één Bredase groenstrook is beschikbaar