AMSTERDAM - Het Russische energiebedrijf Gazprom schuift de ontwikkeling van het grote Shtokman-gasveld in de Noordelijke IJszee op de lange baan wegens stijgende kosten en de lage gasprijs.

Dat meldt de Financial Times woensdag. Gazprom wilde het gasveld ontwikkelen samen met het Noorse Statoil en het Franse Total.

“Op dit moment zijn de kosten te hoog. We hebben genoeg voorraden en moeten daarom geen overhaaste beslissingen nemen”, aldus directeur Vsevolod Cherepanov. Om de partijen van gedachten te doen veranderen zal of de gasprijs omhoog moeten, of de projectkosten omlaag. In ieder geval is het project nu voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Gazprom heeft last van de lage gasprijzen door het grote aanbod van het relatief nieuwe schaliegas uit landen als de Verenigde Staten en vloeibaar gemaakt aardgas (LNG).

Eerder deze maand nam Gazprom al het aandeel van 24 procent van Statoil in het project terug. De Noren maakten toen bekend 336 miljoen dollar op het project af te schrijven.

De ontwikkeling van Shtokman in de gevaarlijke noordelijke wateren had al jaren vertraging opgelopen doordat de partijen het niet eens konden worden over wie wat zou betalen. De totale kosten van het project werden aanvankelijk geschat op 15 miljard dollar.