LONDEN - Japan is bereid nieuwe stappen te ondernemen om de waarde van de yen te drukken. Dat liet een belangrijke vertegenwoordiger van de Japanse regering woensdag weten tijdens een toespraak in Londen.

De dure yen raakt de export van Japan, stelde Takehiko Nakao, die als viceminister van internationale zaken de hoogste ambtenaar is op het gebied van de Japanse munt. Volgens Nakao is Japan daarom bereid stappen te zetten om een verdere stijging van de munt te voorkomen. ''Als het nodig is zullen we zeer beslissende stappen zetten op de markt.''

Japan trachtte de opmars van de yen eind vorig jaar al enkele malen te breken met interventies op de financiële markten. De waarde van de dollar ten opzichte van de yen bereikte in die periode met 75,31 yen het laagste niveau ooit. Woensdag was de dollar 78,55 yen waard.

Nakao riep de Europese Centrale Bank (ECB) op zich aan de belofte te houden om actie te ondernemen op de Europese obligatiemarkten. ''Ik hoop dat de ECB doet wat Draghi heeft beloofd'', stelde hij.

Draghi beloofde vorige maand al het mogelijke te zullen doen om de euro overeind te houden. Eerder deze maand maakte hij bekend dat de ECB nieuwe stappen overweegt om de hoge rentekosten van Zuid-Europese eurolanden te drukken.