AMSTERDAM - De parkeerbetaaldienst Parkmobile heeft zijn belangrijkste concurrent in Groot-Brittannië, RinGo, overgenomen. Daardoor is het Nederlandse bedrijf in een klap de Britse marktleider geworden op het gebied van mobiel betalen voor parkeren.

Parkmobile, dat in Nederland 50 medewerkers telt, koopt het 35-koppige Britse bedrijf voor een niet bekendgemaakt bedrag. Het is in ieder geval de grootste overname sinds het Nederlandse bedrijf in 2000 werd opgericht, zo bevestigt een woordvoerder.

RingGo telt 4 miljoen geregistreerde klanten en is actief in meer dan 80 Britse steden. Het belangrijkste verschil met de Nederlandse markt is dat Britse gemeenten altijd een exclusieve overeenkomst sluiten met maar een aanbieder van 'mobiel parkeren', waar in Nederland vaak keuze is uit meerdere aanbieders.

Parkmobile verdient net als in Nederland geld met transactietarieven, al betalen Britten daarbij meestal met hun creditcard. In Nederland moeten gebruikers zich eerst registeren bij de dienst, en vervolgens hun bankrekening afgeven.

Parkmobile is al in meerdere buitenlandse steden actief, waaronder Berlijn, Melbourne, New York en Washington. Volgens de zegsman loopt Nederland op het gebied van mobiel parkeren voorop in de wereld, en kent de markt nog veel onontgonnen terrein.