AMSTERDAM – De groothandel doet het met een verwachte omzetgroei van 2,6 procent in 2012 relatief goed ten opzichte van andere sectoren. Toch stijgt ook hier het aantal faillissementen.

Dat blijkt woensdag uit een het halfjaarbericht over de groothandel van het economisch bureau van ING. In de eerste helft van 2012 gingen 462 groothandels op de fles. Dat is meer dan in 2010 en 2011, maar wel minder dan in 2009.

Vooral groothandels die zich sterk op de binnenlandse markt richten, zijn kwetsbaar. Zowel consumenten als bedrijven houden de hand op de knip.

De omzetgroei ligt lager dan in voorgaande jaren. Voor volgend jaar verwacht ING dat de groei aantrekt naar 3,4 procent.

Export

De sector presteert relatief goed, doordat deze op export gericht is. Om ook in de toekomst een van de drijvende krachten achter de Nederlandse economie te blijven, moet de sector verder kijken dan alleen naar de nabijgelegen handelspartners, zo merken de economen op.

“Een omschakeling is noodzakelijk nu de schuldencrisis heeft aangetoond dat afhankelijkheid van één of enkele markten gevaren met zich meebrengt”, aldus ING.