AMSTERDAM - De Bovag is gecharmeerd van het idee om de stijging van de benzineprijs te dempen door de accijns flexibel te maken. Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie van onder meer tankstations dinsdag in reactie op soortgelijke plannen in België.

In België ligt sinds vorige week een wetsvoorstel om een prijsplafond in te voeren van 1,70 euro per liter benzine. Komt de prijs daarboven, dan moet de Belgische schatkist accijnsinkomsten inleveren.

De inkomsten via de btw blijven wel op peil. In Groot-Brittannië is een dergelijk 'wiebelaccijns' al ingevoerd. De Bovag vindt dit ook voor Nederland 'het onderzoeken waard', aldus de zegsman.

Geen advies

De Bovag wil geen advies geven over op welk niveau de prijs dan gemaximeerd moet worden. "Econometristen en andere slimme mensen moeten kijken wat een verstandig en slim prijsniveau is", aldus de woordvoerder.

De benzineprijs in Nederland ligt momenteel gemiddeld op 1,871 euro, niet verder van het record van april van 1,886 euro. De btw en andere heffingen zijn goed voor ongeveer een euro.