FRANKFURT - Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat staken. Dat heeft UFO, de vakbond voor stewards en stewardessen, dinsdag gezegd nadat de onderhandelingen over een betere cao waren mislukt.

De stakingen vinden op korte termijn plaats, aldus de bond. ''We zijn vanaf vandaag in een arbeidsstrijd verwikkeld met Lufthansa'', zei UFO.

Details over de timing en duur van de stakingen werden niet bekendgemaakt. De acties zullen volgens de bond wel een paar uur van tevoren worden aangekondigd.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland telt circa 19.000 cabinewerknemers. Volgens Lufthansa was er toenadering, maar konden de partijen het niet eens worden over belangrijke punten.

Kosten

Lufthansa liet weten dat een algemene staking van het cabinepersoneel het bedrijf miljoenen euro's per dag kan kosten. De luchtvaartmaatschappij sluit juridische stappen tegen de vakbond niet uit.

Het concern gaf verder aan goed voorbereid te zijn om de gevolgen voor de reizigers door een staking zo veel mogelijk te beperken. Passagiers zullen echter geen begrip voor de acties van het cabinepersoneel hebben, denkt Lufthansa.

De onderhandelingen over een nieuwe cao duren al een jaar. Het cabinepersoneel wil 5 procent loonsverhoging, na 3 jaar lang op de nullijn te zijn gehouden. Ook willen de stewards en stewardessen dat de inzet van tijdelijke krachten wordt beperkt.

De eisen van het cabinepersoneel staan haaks op het voornemen van Lufthansa om de kosten fors terug te dringen.