AMSTERDAM – Welke zakelijke apps zijn in Nederland afgelopen jaar het meest gedownload? Analyticsbedrijf Distimo zocht het uit in opdracht van NUzakelijk.

Distimo analyseerde de meest gedownloade gratis en betaalde apps in de categorie ‘Business’ over de periode juli 2011 tot en met juni 2012. De appwinkels voor iPhone en iPad zijn onderzocht, net als Google Play.

Nederlandse apps

In elke top 10 zijn slechts een paar apps van Nederlandse makelij te vinden. Op de iPhone zijn drie gratis apps populair, te weten Park-line App, waarmee gebruikers mobiel kunnen parkeren en zo voor de exacte parkeertijd kunnen betalen, SNS Mobiel Bankieren en de app van PostNL.

De QR Code Reader HD van DDQ en de app Urenregistratie van Clabbers Communicatie zijn de meest populaire betaalde business-apps uit Nederland. Deze zijn op de iPhone gedownload. Beide apps staan respectievelijk op plaats 1 en 2. QR Code Reader HD is ook terug te vinden op plaats 6 bij de betaalde iPad-apps.

Visitekaartjes

In elke betaalde top 10 zijn vele Office- en remote desktop-apps te vinden. Het aanbod in deze apps is divers en dat is te zien: bijna geen enkele top 10 is hetzelfde. Bij de vacature-apps geen verrassingen: de grootste sites zijn het populairst: Monster.com en Job Search.

Bij de betaalde apps, gedownload voor de iPhone, is een opvallende top 10 te zien die verschilt van de rest. Het gros van de populaire apps op dit platforms zijn scanners en readers voor visitekaartjes.

Van de zakelijke sociale netwerken zien we alleen Yammer terug in een top 10. De app is populair als gratis app op de iPad. De afwezigheid van Linkedin is goed te verklaren: de app wordt in alle onderzochte appstores gecategoriseerd onder ‘Social Networking’.

Prijzen

“De gemiddelde prijs van populaire apps is opvallend voor Google Play”, zegt Gert Jan Spriensma, onderzoeker bij Distimo. “Deze is namelijk hoger dan bij de iPad.” De populaire zakelijke apps kosten gemiddeld bij Play meer dan tien euro, apps voor de iPad kosten ongeveer negen euro. De populairste betaalde zakelijke apps voor de iPhone kosten gemiddeld iets meer dan vijf euro.