MADRID - De Spaanse economie is in het tweede kwartaal dieper in mineur geraakt. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het statistiekbureau INE dinsdag bekendmaakte.

De economie van het land kromp met 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de krimp op kwartaalbasis 0,3 procent bedroeg.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 werd de Spaanse economie 1,3 procent kleiner. In het eerste kwartaal was de afname op jaarbasis 0,6 procent.

Spaanse huishoudens gaven 2,2 procent minder uit dan een jaar eerder in vergelijking met een daling van 1,5 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal. De overheidsbestedingen daalden met 3 procent op jaarbasis, minder sterk dan de afname van 3,6 procent in het eerste kwartaal.

Nog slechter

Volgens econoom Martin van Vliet van ING is de Spaanse economie nu 4,5 procent kleiner dan tijdens de piek voor de crisis. Veel verbetering voorziet hij voorlopig niet. ''Vooruitkijkend zal het waarschijnlijk nog slechter worden voordat er verbetering optreedt.''

Van Vliet houdt op korte termijn rekening met een toename van de bestedingen door huishoudens, omdat Spanjaarden wellicht nog willen inslaan voordat de btw per 1 september met 3 procent wordt verhoogd.

''Dat effect wordt waarschijnlijk tenietgedaan door zwakkere overheidsuitgaven en een vertraging van de export en gaat ten koste van de uitgaven door huishoudens in het vierde kwartaal.''

Exportmarkten

De belangrijkste exportmarkten van Spanje zijn Duitsland en Frankrijk, die zelf steeds meer onder druk staan door de voortslepende crisis.

Het effect van een vertraging van de export en de enorme omvang van de bezuinigingen die de Spaanse overheid doorvoert, in totaal 6 procent van het bruto binnenlands product in 2012 en 2013, betekent dat de recessie ''vrijwel zeker'' dieper wordt in de tweede helft van dit jaar.

Van Vliet verwacht dat Spanje in september of oktober officieel om Europese steun zal vragen, bovenop het hulppakket voor de bankensector.

Korte leningen

Spanje is er dinsdag in geslaagd korte leningen te plaatsen tegen rentes die aanzienlijk lager waren dan bij de vorige vergelijkbare veiling.

Spanje haalde 1,7 miljard euro op met een lening voor 3 maanden. De gemiddelde rente op de lening bedroeg 0,95 procent, tegen 2,4 procent bij de vorige veiling. Een lening voor 6 maanden bracht 1,9 miljard euro op, tegen 2 procent rente. Bij de vorige veiling moest Spanje nog 3,7 procent rente bieden over leningen voor een halfjaar.

Bij beide leningen overtrof de vraag het aanbod twee tot drie keer. Bij de kortste lening was de belangstelling wat groter dan bij de vorige veiling. De lening voor 6 maanden trok minder beleggers dan de voorgaande keer.

Spaanse banken

De spaartegoeden bij Spaanse banken zijn in juli met bijna 5 procent afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag presenteerde.

Huishoudens en bedrijven bouwden hun deposito's af van 1583 miljard euro tot 1509 miljard euro. De geldopnames vallen samen met een periode waarin de onzekerheid over de Spaanse bankensector en de schuldencrisis stevig opliep.

Uit de cijfers van de ECB blijkt verder dat Spaanse banken hun bezittingen aan staatsobligaties vorige maand per saldo met 7,6 miljard euro hebben teruggebracht. Dat is de sterkste daling sinds augustus vorig jaar.

Analisten zien hierin het effect van de enorme stroom aan goedkope kredieten die de ECB aan het begin van dit jaar aan Europese banken verstrekte. In de eerste 4 maanden van dit jaar groeiden de obligatiebezittingen van de Spaanse banken, die een aanzienlijk deel van de leningen opnamen, nog met 77 miljard euro.